
Oslo har blitt en «forskjellsmaskin», der boligprisene skyter i været og det er nærmest umulig for folk med vanlig inntekt å eie sin egen bolig.
Skrevet av Anne Helene Mortensen, styreleder i Oslobolig og først publisert i Avisa Oslo.
Stadig flere arbeidstakere har ikke råd til å bo der de jobber. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen har for lengst passert 100.000 kroner. Dette er bekymringsfullt, da samfunnskritiske yrker, som helsearbeidere, lærere eller brannmenn, er avhengige av ansatte som kan bo i nærheten av arbeidsplassen sin. Dersom boligprisene fortsetter å presse folk ut av byen, risikerer vi underbemannede tjenester og tap av verdifull kompetanse.
Klarer å betjene et boliglån
Nylig fortalte Avisa Oslo historien om Jørgen (30), en helsefagarbeider med en årslønn på 700.000 kroner. Han jobber hardt, men boligdrømmen virker fjern. Da han søkte etter leilighet på Finn.no, var det eneste han hadde råd til – en garasjeplass. Når en arbeidstaker med helt normal inntekt ikke har mulighet til å kjøpe en bolig i byen han jobber i, er det et tydelig tegn på at noe er alvorlig galt.
Jørgens historie peker på et avgjørende poeng: Han har ingen problemer med å betjene et boliglån. Det er nettopp for folk som Jørgen at Oslo kommune, Nrep, Obos og Bane Nor Eiendom har etablert Oslobolig. Gjennom konseptet boligspleis, også kjent som boligkjøpsmodellen deleie, hjelper vi flere inn i boligmarkedet. Med deleie kan kjøperen starte med å eie halvparten av boligen, mens Oslobolig eier den andre halvparten. Kjøper betaler markedsleie for delen de ikke eier, med mulighet til å kjøpe seg opp over tid. Målet er at kjøperen gradvis kjøper seg opp, og på sikt eier boligen 100 prosent.
Deleie har vokst frem som et stadig viktigere virkemiddel i kampen mot stadig stigende boligpriser. Og alternative boligkjøpsmodeller må til. En undersøkelse fra 2023 viser at 37 prosent av befolkningen kan tenke seg å benytte seg av deleie for å realisere boligdrømmen.
Tilgjengelig for flere
Vi har som mål å bidra til å hjelpe flere inn i boligmarkedet. Så langt har vi kjøpt nærmere 150 leiligheter. Vår utfordring er ikke vilje eller kapital – men tilgang på nye boliger i markedet.
Vi ser at konseptet fungerer, og at vi er et verktøy både for å igangsette boligprosjekter – og utjevne forskjeller i boligmarkedet.
Deleie gjør det enklere for flere å eie sitt eget hjem i en tid der boligmarkedet er mer ekskluderende enn noen gang. Ideelt sett bør folk kunne kjøpe boligen sin 100 prosent med en gang, men for dem som ikke har råd til det, er deleie et bedre alternativ enn å være prisgitt et usikkert leiemarked.
Oslo trenger en mer aktiv boligpolitikk. Mye er på gang, men flere boligprosjekter må reguleres, og byggetakten må opp. Men inntil politiske grep blir tatt, må vi bruke de verktøyene vi har. Her opplever vi at nye boligkjøpsmodeller og nyskapende samarbeidsformer vil spille en viktig rolle for fremtidens boligeiere.
For mange lærere, brannmenn og helsefagarbeidere er det forskjellen mellom å kunne bo i byen de jobber i – eller å måtte nøye seg med en garasjeplass.